Uitgesteld: Rechtszaak tegen bij ‘opruiend protest’ opgepakte actievoerder

[EDIT 28.07: zitting is voor onbepaalde tijd uitgesteld]

De zitting is voor onbepaald tijd aangehouden en zal behandeld worden door een Meervoudige Kamer (ipv een eenvoudige politierechter), ‘gezien de principiële aard van de zaak’. Kennelijk begint men bij Justitie in te zien dat botte repressie niet eenvoudig werkt…
Onverwijld geldt de oproep aan sympathisanten, activisten, burgers, vrienden en aan wal staande stuurlui om het geschreven woord van Joke Kaviaar en andere betogen die het onmenselijke vreemdelingenbeleid aan de kaak te stellen, te verspreiden!

“Protest is when I say this does not please me. Resistance is when I ensure what does not please me occurs no more.”

Op 29 juli vindt dus niet de rechtszaak plaats tegen één van de arrestanten bij de demonstratieve plakactie voorafgaand aan het hoger beroep in de opruiingszaak tegen Joke Kaviaar op 15 mei.
Na het straffen wegens het publiceren van kritische teksten over het repressieve migratiebeleid, probeert Justitie nu ook het verspreiden en tonen van zulke teksten te bestraffen.
Om de ruimte te verdedigen die nodig is om de onderdrukking van vluchtelingen door de staat te bestrijden, is opkomen voor het recht op verspreiding van teksten evenzeer belangrijk als opkomen voor het maken ervan. Solidariteit met de arrestant van 15 mei ligt in het verlengde van solidariteit met Joke in de strijd tegen staatscensuur.

De feiten: op 13 september is Joke Kaviaar gearresteerd, waarna ze werd aangeklaagd wegens het publiceren van vier teksten tegen het opjagen, opsluiten en deporteren van migranten/vluchtelingen. Op 22 maart 2013 volgde een eerste uitspraak: vier maanden onvoorwaardelijk. Op 15 mei 2014 diende het hoger beroep dat op 28 mei in een iets lager vonnis is uitgemond: twee maanden voorwaardelijk.

Bij de zitting van 15 mei had de Steungroep 13 september een solidariteitsactie op touw gezet: een tekst van Joke werd publiekelijk voorgedragen, waarna mensen teksten in de vorm van posters aan het publiek ter beschikking stelden en probeerden aan te plakken. Politie dwarsboomde dat, waarbij agenten zes mensen arresteerden. De persoon die gedagvaard is, is één van die zes.

De zitting van de Meervoudige Kamer die de zaak nu moet gaan behandelen, maken we t.z.t. bekend. Solidariteit, door middel van aanwezigheid of anderszins, is zeer welkom. De steungroep roept met name andermaal op de staatscensuur te bevechten door digitale én papieren verspreiding van de teksten. Heb je nog posters liggen? Plak ze in je omgeving!

PS. Laatste info over de zaak van Joke: OM ook in cassatie