Joke wordt overgeplaatst, en andere updates

Joke Kaviaar, opgesloten wegens het schrijven van kritische artikelen en deelname aan een protest in gemeenteraadszaal Zeist, heeft overplaatsing aangevraagd. Ze zit nu in Ter Peel. Ze wil overgeplaatst worden naar Nieuwersluis, vooral om bezoek en dergelijke een stuk makkelijker te maken. Het goede nieuws dat Joke vandaag door kon geven: die overplaatsing is goedgekeurd! Maandag gaat ze naar Nieuwersluis!

Meer actualiteit van en over Joke in en vanuit Ter Peel:

Ze kreeg een formulier dat ze in moest vullen. Dat was vereist om haar ‘reïntegratieplan’ samen te stellen, waarmee het leven van een gedetineerde na vrijlating op de rails gezet kan helpen worden. Maar Joke weigert dit document in te vullen. Daarmee zou ze prive-informatie moeten geven, en de gevangenisautoriteiten hebben bevoegdheid om die weer te delen met bijvoorbeeld de gemeente. Joke gaat dat niet doen. Daar staat echter wel een sanctie op: geen verzoeken meer mogen doen ana haar ‘casemanager’ (ja, ook gevangenen hebben een ‘casemanager’). Des te beter dat ze haar overplaatsingsverzoek intussen al rond had. Intussen doen zelfs deze sanctiedreiging er al niet meer toe, want ze verhuis al zowat.

Joke is heel blij met de ladingen post die ze krijgt! Ze kan die echter niet beantwoorden, want postzegels worden dus onderschept, en in de gevangenis bestelde postzegels heeft ze nog niet. Niet boos worden als je dus geen reactie terug krijgt. Gewoon doorgaan met sturen. Brieven, uitgeprinte artikelen over strijd en actualiteit. Ze ontvangt het, ze leest het, en ze waardeert het. Maar… stuur ze dus niet meer naar Ter Peel, maar naar Nieuwersluis! Informatie over de postgegevens daar volgt zo snel mogelijk.

En stuur vooral ook e-mails! Dat kost minder dan gewone post, het gaat sneller, en je kunt voor een klein bedrag extra Joke ook van een antwoord-optie voorzien. Zo kun je dus echt communiceren. Nadeel: betrekkelijk weinig ruimte (een vel plus bijlagen heen, een vel terug); en het gevangenispersoneel kan alles zien, het kost ze nog minder moeite dan met post om mee te lezen. Maar veel liever mails die ze krijgt en kan beantwoorden, dan communicatie die droogvalt wegens postzegelblokkade. Nogmaals de link waar je inlogt, een account regelt en mailt: https://emates.nl/ Maar ook hier geldt: haar gegevens veranderen met hara verhuizing! Zaterdag (vandaag) mailen is nog zinvol, maar daarna kun je beter eventjes wachten tot ze op haar nieuwe plek zit.

Joke laat ook nog weten dat ze gedaan heeft weten te krijgen dat ze nu veganistische maaltijden krijgt. Het kostte moeite, maar het is gelukt. Ook hier geldt: het wèrkt dus om voor jezelf en je principes op te komen.

Laatste nieuwtje: een piwi – personeelslid van de gevangenis dus – sprak haar aan over haar artikel over groene en rode gevangenen, en vond het een goed stuk? Wat blijkt? De piwi’s zelf vinden dat systeem van groen en rood zelf ook maar niks….

Vrijheid voor Joke Kaviaar!

De Steungroep:
https://13-september.nl/