Solidair tegen de vervolging van acht klimaatactivisten – kom naar de rechtszaak op 19 juli!

Op 19 juli 2023 staan acht klimaatactivisten voor de rechtbank in Den Haag. Politie heeft deze mensen in januari gearresteerd, het Openbaar Ministerie klaagt ze aan wegens ‘opruiing’ wegens het oproepen tot de XR-klimaatblokkade van de A12 tegen fossiele subsidies op 28 januari.

Zeven van de acht aangeklaagden zijn mensen van Extinction Rebellion, de groepering van waaruit het initiatief tot de blokkades is genomen. De achtste is Joke Kaviaar, anarchist en actief in klimaat-, dieren- en migratiestrijd. Ook zij deed oproepen tot deze blokkade, uit solidariteit nadat politie al een van de XR-strijders wegens oproepen tot blokkade had gearresteerd.

De Steungroep 13 september roept op tot solidariteit met alle acht activisten, met name ook voor Joke Kaviaar, voor wie die Steungroep al eerder actief is geweest toen zij wegens een eerdere opruiingszaak vervolgd en zelfs opgesloten is geweest. De staat maakt, door haar aan te pakken, wederom anarchisten tot doelwit. De staat dient erachter te komen dat ze daar niet mee wegkomt.

De steungroep vraagt mensen om zich luid en duidelijk uit te spreken tegen de strafvervolging, tegen die van de zeven XR-rebellen en tegen die van Joke Kaviaar. De strafzaak is een aanval op elk klimaatactivisme dat ook maar ietsje verder gaat dan voorgeschreven demonstraties binnen de legale lijntjes. Dat gaat ons allemaal aan.

Spreek je uit tegen deze strafvervolging van klimaatstrijders! Kom naar de rechtszaak op 19 juli, steek de acht klimaatactievoerders een hart onder de riem en laat zien waar je staat! Doe je ding, ook als je niet kunt komen, om duidelijk te maken dat ook jij deze klimaatrepresssie tegen alle acht klimaatactivisten niet accepteert. Verspreid deze oproep verder, onderschrijf deze oproep of maak er zelf een, laat je zien, horen en voelen. Laat onze solidariteit sterker zijn dan hun intimidatie.

En hopelijk in groten getale tot ziens in en rond de rechtbank in Den Haag!

Steungroep 13 September
Te bereiken via: 13september[a]riseup.net

Joke Kaviaar schreef over de aankomende rechtszaak:
19 juli: Politiek proces wegens oproep de A12 te blokkeren – de achtste ‘opruier’

Waar: Rechtbank Den Haag
Prins Clauslaan 60, Den Haag
Wanneer: 19 juli, 9 uur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *